Bir Hadis-i Şerif :’’ İçinde
hurma bulunmayan evin halkı açtır’’
Hurmayı
sadece Ramazan’da değil, bütün bir sene içinde tüketebiliriz.
Hurma
çoğunlukla hepimizin iftarda orucumuzu açmak için ilk ağzımıza attığımız
besindir. Oruç nedeniyle halsiz kalmış vücudumuza enerji verir. İçinde bulunan
şeker glikoz değil, früktozdur. Bu nedenle kan şekerimiz birdenbire yükselmez.
Hurmanın
anavatanı Ortadoğu ve Afrika’dır. 5 bin yıldır o topraklarda ekimi devam eden
bir meyvedir. En fazla bu coğrafyada hurma tüketilmektedir. Hurma ağaçları 25
metre boyunda olabilmektedir. Kurak
iklimi seven bir ağaçtır. Hurma magnezyum, demir, potasyum ve B vitamini
açısından çok zengindir. Kansere, bronşite ve pek çok hastalığa iyi gelir. Her
ne kadar Ramazan ayında tüketilen bir besin olarak ülkemizde tanınsa da
içeriğindeki faydalardan ötürü yılın her mevsiminde tüketilmesi gereken bir
besindir.
Hurmanın
meyvesi tatlı ve besleyicidir. Yaklaşık %20 oranında nem ihtiva eden taze
hurmalarda % 60-65 şeker ve %2 protein vardır. Kurumuş hurmalarda şeker oranı %
75-85 civarındadır. Bir diğer hurma çeşidi olan Phoemx sylvestristen hurma
şekeri elde edilir. Hurma bedeni ve zihni geliştirmeye yardımcıdır.
Kansere
karşı koruyucu etkisi biliniz. Boğaz ağrısını keser. Bronşit, öksürük ve soğuk
algınlığına iyi gelir. Kemik hastalıklarında faydalıdır.