ORUÇ NEDİR VE ÖNEMİ


Oruç Farsça’daki ruze kelimesinin Türkçeleşmiş halidir. Arapçası savm ve sıyamdır. Savm kelimesi Arapça’da ‘’birşeyden uzak durmak, bir şeye karşı kendini tutmak, engellemek’’ anlamında kullanılır.
Fıkıh terimi olarak oruç, imsak vaktinden iftar vaktine kadar bir amaç uğruna ve bilinçli olarak, yeme içme ve cinsel ilişkiden uzak durmak demektir.

Oruç, Peygamberimiz’in hicretinden bir buçuk sene sonra Şaban ayının onuncu günü farz kılınmış olup, İslam’ın beş şartından biridir. Oruç riyanın en az karışacağı bir ibadet olduğu için sevabı en fazla olan ibadetlerden sayılmıştır. Peygamberimiz’den nakledildiğine göre, orucun bu yönüne ilişkin olarak Allah , ‘’Oruç benim içindir; onun karşılığını ben vereceğim’’ buyurmuştur. Bu bakımdan oruç tutmanın sevap olarak karşılığı oldukça yüksektir. Cennet’in özel olarak oruç tutanların girmesi için ayrılmış bulunan ‘’reyyan’’ adlı kapısından girme hakkı,  bu karşılığın mukaddimesi sayılmıştır.

Oruç, nefsin isteklerinden iradi olarak uzak durma yönüyle bir irade eğitimine, açlık ve susuzluğun verdiği sıkıntıya dayanma yönüyle de bir sabır eğitimine dönüşmektedir. İnsanın hayatta başarılı olabilmesi için irade hakimiyeti ve güçlükler karşısında dayanabilme gücü de önemli bir role sahiptir. Nefsin isteklerinin kontrol altına alınmasında, ruhun arındırılıp, yüceltilmesinde oruç etkili bir yoldur.