RAMAZANI NASIL DEĞERLENDİRMELİYİZ?


Ahiret hayatımızı kurtarmamız için yüce Rabbimizin bizlere ihsan ettiği çok faziletli bir ay olan Ramazan ayını nasıl değerlendirmemiz gerektiği hem Kur’an-ı Kerim’de, hem de Hadis-i Şeriflerde bizlere bildirilmiştir.
KUR’AN-I KERİM okuyalım. Bu ayda Kur’an-ı Kerimi okuyarak, Kur’an ile olan bağlantımızı artıralım. Böylece hem sevaba girer, hem de maneviyatımızı güçlendiririz.
BOL BOL TEFEKKÜR edelim. İlk oruca başladığımız günden itibaren gün içerisinde elimizi uzattığımız her bir nimetin bize Allah tarafından gönderilen bir nimet oluşunu tefekkür edelim. Bu tefekkür bize O’nun izni olmadan asla bu nimetlere el uzatma hakkımızın olmadığını hatırlatsın. Zamanın diğer bölümlerinde elimizi ve ağzımızı serbest bırakan kudreti sonsuza hamd ve şükür içerisinde olalım.
İLMİMİZİ ARTIRALIM. Bu kutsal ayda insanın manevi oluşumuna katkı yapacak kitaplar tercih edilmeli. Örneğin Efendimizin hayatını okuduysanız, bu kez bir başka kaynak veya yazarın kaleminden onun hayatlarını okuyun, çok yeni şeyler öğrendiğinizi göreceksiniz.
HARAMDAN SAKINALIM. Bu mübarek günlerde elimizden geldiğince harama bakmamalı, haram dinlememeli, haram tatmamalı, haram konuşmamalı, harama el uzatmamalıyız. Ancak böyle olunca orucun gerçek oruç olduğu düşünülerek çevredeki insanların da bu anlamda olumsuz tavırları münasip bir dille ikaz edilmeli.
YETİMLERİ UNUTMAYALIM. Yetimleri ve çocukları sevindirelim. Oruca alıştırılmakta olan çocukların nazlanmaları karşısında asla kızılmadan onların gönlü yapılmalıdır.
İFTARDA DUA ETMEYİ UNUTMAYALIM. İftar saatlerinin manevi bereket ve kazançları es geçilmemeli. Bu vakitte milyonların birden Allah’ın emriyle oruç tutup, yine O’nun emriyle oruç açtıkları düşünülerek içten ve samimi bir şekilde dualar edilmelidir.
SADAKA VERMEYİ UNUTMAYALIM. Ramazan ayında verilen iftar ve sadakaların önemi unutulmamalı. Bu doğrultuda yolda kalmışa, öğrenciye veya ihtiyaç sahiplerine iftarlar verilerek, bunun sevabından faydalanılmalıdır.